‘Diwali’, l’any nou de l’Índia

a Actualitat/Cultura

Amb el Diwali, a diferència d’Espanya, l’entrada al nou any se celebra una nit de lluna plena d’octubre

Diwali és una paraula d’origen sànscrit que ve del mot dipavali, que significa «fila de llums enceses», donant sentit a la seva fama de «festival de les llums». És el festival més famós d’Àsia i cada dia té més enamorats.

A l’Índia no se celebra el any nou el 31 de desembre, com a Espanya, menjant 12 grans de raïm amb les 12 campanades i decorats de cotilló brindant pel nou any. A l’Índia l’any nou se celebra a finals d’octubre, depenent de la lluna plena, perquè el Diwali només es pot celebrar quan hi ha lluna plena.

Centenars de milions d’hindús celebren el Diwali, la nit més entranyable de l’any per a l’hinduisme. Els carrers de Nova Delhi, la capital, llueixen menys abarrotats que de costum, les famílies aprofiten la jornada no laborable per completar els preparatius de la nit i alguns fan les compres d’última hora.

Durant la festa es cobreixen amb un mantell de llums els carrers i les llars de l’Índia per celebrar el triomf mític del déu Rama contra el dimoni Ravana, que té deu caps. Segons la tradició, el camí de tornada de la divinitat va ser il·luminat pel poble amb llums i espelmes, de manera que aquesta nit centenars de milions de persones encenen llums d’oli i petards per guiar la tornada a casa de Rama, que retorna a la llar després de passar catorze anys lluitant a l’exili.

Festes del Diwali a l’Índia

«Diwali és un moment per celebrar diverses coses, des de la família i els amics fins al triomf del bé sobre el mal.» Igual que passa amb el Nadal als països d’arrel cristiana, el Diwali és una festivitat per passar-ho bé i reunir-se amb la família i els amics.

Totes les famílies intenten decorar i il·luminar al màxim les seves cases per a que quan el déu Rama passi per davant per tornar al seu palau mític, entri a les llars i faci que les seves cases siguin lliures de qualsevol mal possible i així gaudir per sempre de la presència del bé.

Decoració amb colors i llums a les cases

El Diwali és una festa única i, com a tal, té un menjar únic. Els dolços, per exemple, prenen un paper molt important en aquest dia. Els més típics són el ladú i el jalebi, entre d’altres, que es poden menjar tant com per a postres com per a aperitiu.

Els salats tampoc no es queden enrere perquè el samosa i el gujia son uns aperitius importantíssims i molt típics per regalar-los als familiars o als amics per gaudir d’aquella nit tan important i memorable.

Menjar i petards per celebrar el Diwali

Després d’aquesta nit tan important per l’hinduisme tot torna a la normalitat amb el començament de l’any nou, tot i que la felicitat d’aquest dia es manté en l’ambient durant un temps per tots els que celebrem aquesta festa.

Em dic Dipas Kumar, vaig néixer el 7 d'abril a l'Índia, tinc 14 anys. M'agrada jugar a futbol i bàsquet, faig 3r d'ESO a l'Institut Marta Mata. Sóc seguidor del Barça i admiro el Messi.

El més recent de

Anar a dalt