Els patinets elèctrics, en el punt de mira. (Font: unsplash.com)

Patinets elèctrics i abusos policials a Salou

/
18 views

Les normatives de circul·lació amb aquests nous transports no estan gens clares i des de la Policia Local s’interposen denúncies injustificades

Les últimes setmanes els corresponsals del Marta Mata Report ens hem interessat pel tema de la normativa de l’ús del patinet elèctric a Salou i, sobretot, per la quantitat de multes que en genera.

L’alcalde salouenc, Pere Granados, ha destacat en declaracions al Diari de Tarragona que l’ajuntament està treballant per “donar embrenzida a la mobilitat elèctrica, fet que ajudarà a cuidar el medi ambient” i, per això, posa en valor “la introducció d’aquest vehicle (el patinet elèctric) com a medi de transport net i ecològic”. Però tot i aquesta predisposició, la normativa no està gens clara a hores d’ara i s’estan interposant denúnices a dojo que no estan justificades. Què hi ha darrere de tot això?

L’Andrea és una noia de 1r de Batxillerat i ens ha explicat que una vegada la van multar. Diu que davant de casa seva hi ha una rotonda sense pas de vianants i un dia que anava amb una amiga i el seu germà amb el patinet apagat, caminant, “la Policia va arribar en contradirecció, ens va parar i ens va demanar la documentació”.

“Ens van identificar i van dir que ens anaven a posar una multa de 60 euros per persona. A mi i a la meva amiga (totes dues amb el patinet apagat) i també al meu germà, que no portava ni patinet!”, explica indignada l’Andrea. Assegura que van demanar explicacions i que no van arribar a cap entesa. Els agents defensaven que no podien anar per la carretera, però l’Andrea es defensava dient que no tenia cap altra forma de creuar.

“Després vam anar a comissaria a recórrer la multa i de pas preguntar per on podíem anar amb el patinet i ens van dir que per la carretera podíem anar”, recorda. “Com que no ens fiem vam demanar gravar la conversa amb un policia i així tenir una justificació de que sí podem anar per la carretera. Però de poc ens va servir. Ens van tornar a aturar dues motos de policia sense llums, de nit. Els vam ensenyar la gravació i ens van dir que tant els feia el que hagués dit un company. I ens van tornar a multar”, sentencia enfadada l’Andrea.

També hem parlat amb un professor de l’Institut Marta Mata. No ha volgut compartir la seva identitat. A ell mai l’han multat, però sí ha tingut alguna mala experiència. “La primera vegada em van advertir. Jo circulava per la vorera, perquè així ho deia la normativa estatal que jo coneixia. Em van aturar i em van dir que no, que havia d’anar per la carretera. Però això no és el pitjor. El pitjor és que 2km després uns altres agents m’aturen dient-me que havia d’anar per la vorera”, ens explica confús.

“Jo ho vaig deixar córrer. Resulta que al gener va sortir un altra llei estatal de la DGT dient que els patinets elèctrics havien de circular per la carretera en vies urbanes i aquest episodi era posterior”. Però la història continua. “Dues setmanes després em tornen a donar l’alto i em diuen que no podia circular per la carretera. Els vaig explicar lo de la llei de la DGT i em van dir que no, que fins que l’ordenança de Salou no fos aprovada de moment només podíem circular pel carril bici. I aquí ve el que jo crec que és el problema. La DGT està per sobre de la llei de Salou? O la llei de Salou està per sobre de la DGT? El problema el té la Policia Local de Salou”, sentencia el professor.

Un altre company, l’Alex Betrian, ens explica que l’han arribat a multar fins a vuit vegades. En una d’elles van multar a ell i a la seva nòvia quan ell anava amb el patinet per la vorera, però ella anava caminant. Certament tots aquests testimonis no poden estar equivocats i les multes no semblen tenir massa explicació. Hi ha un problema amb els patinets a Salou que hem de resoldre com abans millor.

Redactors juniors

close

El més recent