La inauguració d’un nou espai de lectura al pati de l’Institut Marta Mata

Entrevista al coordinador de la biblioteca Joel Santamaria

Alumnes llegint a l'hora del pati

L’Institut Marta Mata ha inaugurat avui un innovador Espai de Lectura a l’aire lliure al seu pati central, amb l’objectiu de fomentar l’hàbit de la lectura entre els seus estudiants en un entorn relaxat i natural. Aquest nou racó literari busca transformar els moments del pati en oportunitats per a continuar aprenent i reflexionar. 

S’ha dotat amb una col·lecció de llibres per a joves seleccionats, especialment, per Joel Santamaria, coordinador de la biblioteca. Els estudiants poden emportar-se els llibres per a llegir durant el pati. Aquest espai compta amb arbres, taules de picnic i una bonica vegetació.

A l’entrevista amb el coordinador de la biblioteca ,Joel Santamaria.

  1. Com va sorgir la idea de traslladar l’experiència literària a un espai obert com el pati?

”Bé, la idea és que al pati la biblioteca té molt d’èxit i moltes vegades ens quedem sense seients i hi ha molts alumnes que han de sortir fora perquè no poden entrar. Aleshores com que no es pot ampliar la biblioteca per què hi tenim els espais que tenim, aleshores podíem agafar un tros del pati que estava poc utilitzat que estava sempre tancat, i fer-ho servir com una extensió de la biblioteca.”

  1. Quins beneficis creus que aporta aquest entorn en comparació dels espais tradicionals?

“La idea del “bibliopati” és que els nens estudiïn o llegeixin allà, a l’aire lliure. També seria interessant a vegades donar classes allà entorn de l’aire lliure, si el temps és bo doncs pot ser una manera també de donar classes o de llegir, o fer activitats literàries que sigui a l’aire lliure i no sigui en un espai tancat.”

  1. Quins reptes has enfrontat en crear aquest espai literari al pati? Hi va haver res que no esperaves en planificar aquest projecte?

“El problema que hi ha hagut és que hi han alumnes que van allí, que no van a llegir ni a treballar i van només a jugar. Això, s’agafen pedres, com que el terra està ple de pedres, agafen perdes i jugen amb elles. Però aquest problema se soluciona fent que només deixem entrar a la gent que vagi allí a llegir o a estudiar. I que vagin a jugar a la resta del pati no amb aquell lloc, aquell lloc en concret el “bibliopati” no és per anar a jugar és només per anar a llegir o estudiar, és igual que la biblioteca però a l’exterior.”

  1. Per què és important promoure la lectura i l’intercanvi d’idees en espais a l’aire lliure com aquest?

“Està bé perquè a l’aire lliure la gent està com a més relaxada , més distesa.”

  1. L’ambient a l’aire lliure ofereix una experiència sensorial diferent, com planegeu aprofitar aquest entorn natural per potenciar la creativitat i la inspiració literària?

“Jo penso que, jo per exemple més endavant quan fagi bon temps i estigui la cosa massa podria fer alguna classe de literatura alla. també podriem fer algun taller literari i per ex la sandra benaiges que fa la creació literària a 1r de bat alguna de les classes per a crear literatura també es podria fer allà, sempre que faci bon temps és clar.”

Extra: Hi ha queixes sobre els mosquits: hi havia una colmena d’avispes que picaven els alumnes però gràcies a que l’an tret ya está tots millor.

El projecte ha estat molt ben rebut per la comunitat educativa i pels propis estudiants, els qui ja han mostrat gran interès a utilitzar aquest espai.

Amb aquesta iniciativa, l’Institut Marta Mata reafirma el seu compromís amb l’educació integral i el benestar dels seus alumnes, oferint alternatives creatives per a incentivar la cultura i la convivència en un entorn enriquidor.